Меѓународна балканска конференција за музичко – балетското образование

0
Меѓународна балканска конференција на тема „Состојби и перспективи во музичко – балетското образование“ ќе се одржи од денеска до 25 октомври во Скопје во организација на ДМБУЦ „Илија Николовски- Луј“. На конференцијата ќе се разгледуваат специфичните практики и прашања од областа на професионалната музичко – балетска едукација. Ќе учествуваат музичко – балетското педагози од Словенија, Хрватска, Србија, Австрија, Англија, Бугарија, Косово и С.Македонија. Меѓународна балканска конференција е реализира со поддршка на Министерството за култура и Министерството за образование и е дел  од активностите на ДМБУЦ „Илија Николовски – Луј“ за одбележување на 75 годишниот јубилеј од основањето на училиштето.

Стефоска назначена за претседателка на комисијата за УНЕСКО

0
Министерката за култура Ирена Стефоска е назначена за претседателка на националната комисија за УНЕСКО. – Владата донесе решение за измена и дополнување на решението за именување претседател, генерален секретар и членови на Националната комисија за УНЕСКО на Македонија, при што за претседателка на Комисијата е назначена министерката за култура Ирена Стефоска – информира владата. Таа е доктор на историски науки и досегашна претседателка на собраниската Комисија за култура.  Родена на 16.9.1967 година во Скопје.

ДКСК бара Владата да го разреши Тозија, а Владата одговорила дека неговата одговорност треба...

0
Поднесовме иницијатива во врска со постапувањето на в.д. директорот на Агенцијата за филм Горјан Тозија, со што побаравме одговорност и да го разреши, истакна денеска Владимир Георгиев членот на антикорупциската Комисија прашан дали добиле одговор од Владата за барањето на Државната комисија за спречување корупција. Информираше дека од Владата добиле одговор дека поради пандемијата не именувала друг директор но и дека не наведуваат дека ќе го разрешат. Од Владата им посочиле дека одговорноста која ја побарала ДКСК е предмет на позитивното законодавство во државата и дека тоа е во надлежност на други органи. -Ние сметаме дека Владата е надлежна, бидејќи според законот за филмска дејност Владата е таа што го именува и го разрешува директорот. Оваа претставка е доставена и до вицепремиерот за корупција и очекуваме да видиме што ќе се случи, истакна Георгиев.

Дигитално предавање на Ондреј Свобода – драматург, театролог, архивист

0
Дигитално предавање на Ондреј Свобода – драматург, театролог, архивист и заменик директор во Театарскиот институт во Прага, соработник во тимот на Прашкото квадриенале за сцeнски уметности во Чешка ќе се одржи вечер во 19 часот во организација на Македонскиот центар на ИТИ / ПРОДУКЦИЈА, под покровителство на Амбасадата на Чешка, Министерството за култура и АТИ Прага продуцент Иванка Апостолова Баскар. Свобода, како што соопшти екипата на Македонскиот центар на ИТИ / ПРОДУКЦИЈА, ќе зборува за проектите на Институтот пред и за време на Ковид-19. – Нивната театарска архивистика е аналогна и дигитална-систематична и прегледна, сеопфатна, ги опфаќа градивата од доменот на драмскиот театар, операта, танцот и перформансот. Нивниот Институт е еден од најуспешните во источна Европа, се наведува во соопштението. Неговото предавање пред се е наменето за земјите со претежно дисперзиран начин на архивирање и документирање на театарското градиво, и, како што посочуваат, ќе делува поттикнувачки за изнаоѓање на успешни матрици за интегрирано архивирање на постоечките институционални и приватни архиви и документациски материјали, кои ќе ги олеснат компаративните локални и меѓународни истражувања во доменот на историјата и современиот театар, танц, перформанс и опера, ќе овозможат меѓународна достапност и видливост на помалите театарски заедници во Европа и светот.

Нов број на списанието „Македонски архивист“

0
Во новото издание на списанието „Македонски архивист“ (број 27-28, 2020), што го публикува Државниот архив двапати годишно, се објавени актуелни и научно-историски написи, кои го привлекуваат вниманието на читателската публика. Валентина Трајаноска пишува за вредностите на позначајните документи што се наоѓаат во депоата на Државниот архив, м-р Елисавета Марковиќ својот текст им го посветува на значењето и улогата на архивистите и на архивистиката како професија, воопшто, м-р Емилија Роп дава пресек на функционирањето на Парламентарниот институт и неговото влијание поврзано со дигитализацијата на архивската граѓа во Државниот архив и со прифаќањето на актуелните европски вредности и закони од страна на Архивот, а Светлана Успрцова ја анализира улогата и значењето на меѓународната организација за семејна историја „Фемили срч“, која што е најголема генеалошка организација во светот, со седиште во Солт Лејк Сите, САД. За користењето на архивскиот материјал во одделението на Државниот архив во Тетово во периодот од 1991 до 2019 година и за севкупните негови активности при архивското работење пишуваат м-р Младен Матовски и Ивица Попоски. Во новиот број на „Македонски архивист“ свои текстови имаат и м-р Виктор Недески, кој дава нови факти и прави компарации за ликот на свети Григориј Охридски низ призмата на неколку архивски извори, а м-р Марина Ѓоргиевска пишува за улогата и значењето на Светозар Раичевиќ како кустос и етнолог-антрополог. За функционирањето и значењето на Охридската архиепископија од крајот на 19-от век, па се до нејзиното укинување во 1767 година, пишува Митрополит тетовско-гостиварски, г.Јосиф. Во рубриката „документи и материјали“ д-р Јасмина Дамјановска дава објаснување и пресек на настаните во Македонија поврзани со Евреите и списоци на Евреи од Скопје, Битола и Штип кои биле затворени на 11 март 1943 година во Привремениот концентрационен логор во Скопје, а таа заедно со д-р Ленина Жила во одделна статија даваат приказ за разговорите што се одвивале меѓу Крсте Црвенковски и Тодор Живков, а се однесувале на „Македонското прашање“ и кои се одржале на 5 декември 1966 година во Белград. Новиот број на „Македонски архивист“ може да се набави во библиотеката на Државниот архив

Треба да Прочитате

Моментална Температура

Skopje
clear sky
15 ° C
15 °
15 °
62 %
1.1kmh
0 %
Sat
21 °
Sun
20 °
Mon
20 °
Tue
20 °
Wed
20 °