Англија

Ендрју
Лорд
Вебер
(72)
волонтираше
да
прими
експериментална
вакцина
против
коронавирус
како
дел
од
медицинско
испитување.

Наградуваниот
композитор,
ја
објави
својата
одлука
да
учествува
во
студијата
во
твит,
пишувајќи:
„Возбуден
сум
што
ќе
се
вакцинирам
за
испитувањето
во
Оксфорд.
Ќе
направам
се
за
да
докажам
дека
театрите
можат
повторно
да
се
отворат
безбедно
“.

Универзитетот
во
Оксфорд
развива
експериментална
вакцина
наречена
ChAdOx1
nCoV-19,
пренесува
BBC.
Резултатите
од
извештаите
од
испитувањата
досега
беа
ветувачки,
а
истражувачите
имаат
регистрирано
повеќе
од
10,000
луѓе
во
Обединетото
Кралство
за
следната
фаза
од
медицинското
испитување.

Твитот
на
Вебер
доаѓа
откако
неговиот
долгогодишен
продуцент
Камерон
Мекинтош
потврди
дека
тие
ја
затвориле
продукцијата
на
Вест
Енд
на
мјузиклот

Фантом
во
опера“
по
34
години
„огромен
финансиски
хит“
поради
пандемијата.

„Згора
на
сето
ова,
Ендру
и
јас
моравме
за
жал
трајно
да
ги
откажаме
нашите
турнеи
во
Лондон
и
Велика
Британија
на
мјузиклот,
но
решени
се
да
ги
вратиме
во
Лондон
во
иднина“.

Сценските
продукции
низ
целиот
свет
се
речиси
откажани
среде
постојаната
пандемија
на
коронавирус.
Во
Соединетите
држави,
Бродвеј
е
затворен
од
12
март.

Бидејќи
претставите
престанаа,
илјадници
луѓе
во
индустријата
се
без
работа

од
актерите
и
музичарите
и
многу
повеќе.
Бизнисите
на
Тајмс
Сквер
кои
зависат
од
театарските
патрони,
исто
така,
забележале
значителни
загуби
во
нивните
финансии.

Во
САД
има
повеќе
од
5.196.500
случаи
на
Ковид-19
и
165.400
смртни
случаи
од
болести
поврзани
со
коронавирус,
објави
Њујорк
Тајмс.

Во
светски
рамки,
има
најмалку
20.445.225
случаи
на
коронавирус
и
745.229
смртни
случаи,
според
податоците
на
универзитетот
Џон
Хопкинс.