Фото:
Б.
Грданоски

88
фотографии
на
нашиот
најнаградуван
режисер
Милчо
Манчевски
сликани
по
цел
свет
од
Индија,
Њујорк,
Виетнам,
Русија,
Македонија,
Тајван,
Куба,
Турција,
Црна
Гора,
Тексас…
сите
тие
некаде
Таму

не
само
географски,
туку
и
визуелно,
се
телепортираа
Тука
и
станаа
дел
од
нас,
ги
гледавме
како
публика
со
насмевка
вечерва
на
отварањето
на
изложбата
и
на
промоцијата
на
книгата
од
изложбата
„Таму“
во
Музејот
на
современа
уметност
во
Скопје.
Чекааа
на
ред
заради
здравствените
протоколи
и
домашни
и
странски
љубители
на
фотографијата,
обичен
народ
и
претседателот
Пендаровски
со
првата
дама.

Фото:
Б.
Грданоски

„Таму“
го
надградува
и
го
проширува
досегашниот
опус
на
фотографски
дела
на
Манчевски,
изложбите
„Улица“
и
„Пет
капки
сон“
кои
исто
така
беа
изложени
во
МСУ,
а
потоа
патуваа
во
Њујорк,
Шангај,
Москва,
Стокхолм,
Софија,
Италија,
Франција,
Доминиканската
Република,
Србија,
Грција,
Хрватска…

Фото:
Б.
Грданоски

Кураторката
на
изложбата
Бојана
Јанева-Шемова
смета
дека
уникатноста
на
уметничката
фотографија
на
Манчевски
е
во
визуелниот
јазик,
кој
допира
до
секого
поради
универзалните
емоции
кои
зрачат
од
интеракцијата
на
ликовите,
поставеноста
на
елементите
кои
ја
градат
композицијата
и
колоритот
кој
напати
остава
без
здив.

Фото:
Б.
Грданоски

Изложбата
е
поддржана
од
Министерството
за
култура
на
Р.
С.
Македонија
како
дел
од
Годишната
програма
за
2020
на
музејот,
а
книгата,
во
издание
на
„Антолог“
е
поддржана
и
од
Град
Скопје
и
од
Алкалоид.


Фото:
Борис
Грданоски

Фото:
Б.
Грданоски
Фото:
Б.
Грданоски
Фото:
Б.
Грданоски
Фото:
Б.
Грданоски
Фото:
Б.
Грданоски
Фото:
Б.
Грданоски
Фото:
Б.
Грданоски
Фото:
Б.
Грданоски
Фото:
Б.
Грданоски