САД- Истрагата спроведена од операта во Лос Анџелес откри дека оперската ѕвезда Пласидо Доминго се вклучил во „несоодветно однесување“ со жени помеѓу 1986 и 2019 година, кога тој поднесе оставка како генерален директор на О.Л.А.

Истражителите, од адвокатската фирма Гибсон Дан, интервјуирале 44 лица, разгледале илјадници документи и откриле дека 10-те обвиненија за недолично однесување биле „веродостојни, делумно заради сличностите во нивните изјави“, според резимето на објавените откритија на истрагата.

„Нивото на непријатност пријавено од жени се разликуваше, зависно од некои жени во кои се вели дека не биле непријатни за другите кои опишале значајна траума. Некои поединци изјавија дека се чувствуваат обесхрабрени да пријават малверзации заради важноста и стабилноста на г-дин Доминго “, се наведува во резимето.

Истрагата не пронајде докази дека Доминго се впуштил во казнено однесување против која било од жените за да добијат ангажман во Л.А. Операта. Доминго исто така соработуваше со истрагата и „ги негираше сите обвинувања за несакан контакт и рече дека сите негови интеракции се консензуални“.

„Гибсон Дан честопати сметаше дека е искрен во негирањата, но откри дека некои од нив се помалку веродостојни или немаат поткрепа“, се вели во резимето.

Наодите на Операта доаѓаат две недели откако различна истрага за оперската унија откри дека Доминго „се занимавал со несоодветна активност, почнувајќи од флертување до сексуални предлози, во и надвор од работното место“. Како одговор на овие откритија, Доминго се извини за неговото однесување и презеде „целосна одговорност“ за своите постапки.

„Почитувам дека овие жени конечно се чувствуваа доволно удобно да зборуваат, и сакам да знаат дека навистина ми е жал за повредата што им ја предизвикав“, рече Доминго во изјавата за „Њујорк Тајмс“ минатиот месец како одговор на претходна истрага. „Јас прифаќам целосна одговорност за моите постапки и пораснав од ова искуство. Разбрав сега дека некои жени можеби се плашеа да се изразат искрено заради загриженост дека нивните кариери би биле негативно погодени доколку го сторат тоа. Иако тоа никогаш не беше моја намера, никој не треба да се прави да се чувствува така “.