САД- Како одговор на пандемијата на коронавирус, државата Њујорк забрани собири на над 500 луѓе, а многу од културните институции на Њујорк ги затворија своите врати за да помогнат во борбата против ширењето на оваа болест. Тука спаѓа и Метрополитен музеј на уметноста, кој ги затвори сите три локации. Сепак, Мет, како што е познато, сè уште не ја откажа својата Мет Гала, која традиционално се одржува на првиот понеделник во мај.

И покрај тоа што е веројатно само прашање на време пред да се презакажат уште многу настани, од сега, Met Gala за 2020 година е сè уште вклучена.

„Сега, сите музејски настани се откажани до 3 април. Со оглед на неизвесното јавно здравство, ќе се преиспитаме на тркалање кои музејски настани надвор од 3 април ќе бидат откажани или одложени“, рече Нанси Чилтон, главен службеник за надворешни односи на Мет Институт за костуми, изјави за „The Cut“ . „Се надеваме на најдобро, но јавното здравство и безбедноста се наши први приоритети“.

Ако Мет Гала биде откажана или одложена за да помогне да се спречи ширењето на КОВИД-19, ќе се придружи на други настани како SXSW, Филмскиот фестивал Трибека и Коачела кои се затворени за да се спречи преносот на вирусот.