САД
-Карлос
Руиз
Зафон,
шпански
автор
на
меѓународно
најпродавани
романи,
меѓу
кои
е
и
„Сенка
на
ветрот“,
почина
на
55-годишна
возраст.

Новелистот,
кој
често
беше
опишуван
како
најчитаниот
шпански
автор
по
Сервантес,
починал
денес
во
неговиот
дом
во
Лос
Анџелес,
а
според
шпанските
медиуми,
во
2018
година
на
Зафон
му
бил
дијагностициран
рак
на
дебело
црево.


Загубивме
еден
од
најчитаните
и
најобожаваните
шпански
писатели
во
светот.
Карлос
Руиз
Зафон,
клучен
новелист
од
нашата
епоха,
значително
придонесе
за
модерната
литература

напиша
шпанскиот
премиер
Педро
Санчез
на
„Твитер“.

Книгите
на
Руиз
Зафон
се
преведени
на
повеќе
од
40
јазици,
а
има
освоено
и
многу
награди.

Руиз
Зафон
е
роден
во
Барселона,
а
пред
да
дебитира
како
писател
во
1993
година
работел
во
полето
на
маркетингот.


Фото:
Гардијан