САД

Славниот
американски
уметник
со
бугарско
потекло,
Кристо
(Владимиров
Јавашеф),
славен
по
своите
привремени
инсталации
засновани
на
завиткување
на
екстериерите
на
зградите,
мостовите
и
просторите
на
отворено,
почина
на
84-годишна
возраст
во
неговиот
дом
во
Њујорк.


Kристо
избегал
од
комунистичка
Бугарија
во
1957
година,
прво
во
Прага,
а
потоа
во
Виена
и
Женева.
Една
година
подоцна
се
преселил
во
Париз,
каде
што
ја
запознал
неговата
сопруга
и
уметнички
партнер
Жан-Клод
Дена
де
Гилебон.
Живеел
во
Њујорк
цели
56
години.


Во
2018
година,
тој
ја
претстави
„London
Mastabu“

20-метарска
скулптура
на
древна
египетска
гробница,
изработена
од
7.506
црвени,
бели
и
светловиолетови
буриња
поставени
на
платформа
во
езерото
во
лондонскиот
Хајд
парк.
Христо
и
Жан-Клод,
која
почина
во
2009
година,
исто
така
се
познати
по
дела
како
што
се
„Гејтс“,
инсталација
од
2005
година
во
Њујорк
и
завиткување
на
Рајхстагот
во
Берлин
во
1995
година
во
огромна
сребрена
завеса.Неговиот
последен
проект
предвидуваше
обвиткување
на
Триумфалната
порта
во
Париз
со
25.000
квадратни
метри
полипропиленска
ткаенина
која
може
да
се
рециклира
во
сребреносина
боја
и
7.000
метри
црвено
јаже.
Kристо
Владимиров
Јавачеф
е
роден
во
Габрово,
Бугарија
на
13
јуни
1935
година
.