Според најавите, ова предавање ќе биде за политиката на моќта која вклучува род, раса и иновација.

„Ние сме во време на екстремна геополитика која влијае на многу луѓе. ‘Речиси архитектура’ алудира на таа тема, која не е само за изграден простор. Таа е за луѓе кои често искусуваат невидливи сили или не ги прават видливи за визијата на секој/а. Имајќи ја тезата на ум дека не можеме да седиме во удобни столчиња и размислуваме за кризата, што да правиме?“, се вели меѓу другото во најавата за настанот.

Изложбата „Трета страна на стварноста и предавањето „Речиси архитектура“ се поддржани од Министерство за култура на Република Северна Македонија, Град Скопје, Фондација Фридрих Еберт Скопје и организацијата „Факултет за работи што не се учат (ФР~У)“.