Ситуацијата предизвикана од КОВИД-19 го промени начинот на живот кај нас како и секаде во светот. Во овој период важно е да најдеме начин да се релаксираме и квалитетно да го исполниме времето, напиша на својот фејсбук профил министерот за здравство Венко Филипче.

Фото: Б. Грданоски

Тој додава дека многу културно-уметнички установи ги адаптираа своите содржини за да бидат достапни онлајн, притоа посочувајќи неколку предлози:

Локални културни настани:
– Македонски народен театар
youtube.com/channel/UC265ofr_FZA6y5RnvbVZuoQ
– Филхармонија на СРМ
youtube.com/channel/UCENOFTUy3hu2eHVCWq5rLEw
– НУ Народен Театар Битола
youtube.com/channel/UCTE9YKcxZQhdTn6I5C5yhsg
– 100 години Требениште
https://bit.ly/2Kd0rok
– Национална галерија
facebook.com/Nacionalna.galerija.na.Makedonija
– Музеј на современа уметност
https://www.facebook.com/msuskopje
– Музеј на РСМ
https://www.facebook.com/muzej.makedonija
– Кинотека
https://www.facebook.com/KinotekaNaSevernaMakedonija
– Музеј на македонска борба
http://www.mmb.org.mk/elenston/
– Музеј Струмица
http://muzej-strumica.mk/virtuelna-postavka/