Франција– Додека голем број филмски фестивали ги откажаа или ги одложија датумите, Канскиот филмски фестивал лебди во неизвесност. Најгламурозниот светски филмски собир ја потврди својата намера да се одржи во мај по обичај, кога ги објави плановите за нови датуми кон крајот на јуни и почетокот на јули. Сега, како што трае пандемијата и поголемите летни филмови се преселуваат на други датуми, дури и тој временски распоред звучи малку веројатно – и со густата агенда на есенските фестивали што започнуваат кон крајот на август, Кан може да снема опции за одржување.

„Ако Кан биде откажан, Кан е откажан. Сите се соочуваме со тешка ситуација и ќе се бориме до последната минута. Ако не е можно да се има Кан во 2020 година, ќе закажеме состанок во 2021. Средоземното море нè чека“, изјави директорот на фестивалот Тиери Фремо.

Додека фестивалот првично планираше да се задржи на јавните изјави сè додека не ги среди своите нови датуми, се зголеми притисокот за да се реши можноста со која се соочуваат многу фестивали: изгледите за онлајн фестивал да го замени вистинскиот.

„Што се однесува до дигитален фестивал, морам да признаам дека не можам да го разберам тоа. Режисерите и продуцентите мора прво да бидат прашани дали сакаат нивниот филм на Интернет или на големо платно. Ние не сме сопственици на филмовите “, изјави Фремо.

Тој додаде дека физичката компонента на Кан била толку клучна за неговиот идентитет што тој сметал дека виртуелно решение е незамисливо.

„Кан е место за претстави, за филмови прикажани пред 2.200 гледачи“, рече тој, повикувајќи се на огромниот театар „Лумиер“ каде се прикажуваат мнозинството од официјалната селекција, „со внимание, врева, акламација, критичари, ѕвезди и др. Тоа е најголемото место за годишната средба на светското кино, каде луѓето се среќаваат едни со други. Тешко е да се мисли дека може да се замени со нешто виртуелно “.

Половина потврдени случаи на коронавирус во светот се во Европа. Низ целиот свет, фестивалите започнаа да го истражуваат потенцијалот за виртуелни решенија.