Македонско-јапонското
дуо
Ема
Попивода
и
Асами
Сати
се 
наградени
од
градот
Токио
на
конкурс
помеѓу
20
000
проекти.
Композицијата
за
две
пијана
„Дали
паметиш
Милице“

Ноктурно
оп.
52
б
на
македонскиот
композитор
Димитрије
Бужаровски
е
снимена
онлајн,
за
време
на
карантинот,
информира
Игор
Стојанов,
уредник
во  Одделот
за
радио
и
телевизија
при
Универзитетот
„Гоце
Делчев“
во
Штип.


Видеото
го
изработи
Милан
Тоциновски,
а
продукцијата
е
на
Давор
Попивода.
Пијанистките
Асами
Сати
и
Ема
Попивода
соработуваат
од
2016
година.  Двете
имаат
интернационални
кариери
како
солисти.
Сати
студирала
и
магистрирала
во
Јапонија
и
во
САД,,
но
работи
и
како
продуцент
за
развој
на
глобални
активности
во
Токио.
Попивода
е
доктор
на
музички
науки,
професор
по
пијано
на
Музичката
академија
при
УГД
во
Штип
и
активна
пијанистка
со
бројни
настапи
низ
Европа,
САД
и
Азија,
рече
Стојанов.

Посочи
дека
видеото
допре
до
милиони
гледачи
во
Азија
и
е
одлична
промоција
на
македонската
музика,
македонскиот
фолклор
и
на
нашата
земја.
Видеото
е
инспирирано
од
архитектот
Кензо
Танге,
кој
на
некој
начин
ги
поврзува
Скопје
и
Токио
и
содржи
снимки
од
двата
града,
макети
и
планови
за
изградба
на
Скопје
по
катастрофалниот
земјотрес
во
1963
година.
Кензо
Танге
работел
на
планот
за
изградба
на
Скопје
по
земјотресот,
а
Градскиот
ѕид,
Железничката
станица
во
Скопје,
Македонската
опера
и
балет
и
многу
други
објекти
се
дел
од
архитектурата
на
новото
Скопје.
Тој
ги
изградил
и
зградата
на
Владата
на
Токио
и
стадионот
Јојоги
во
Токио,
објекти
кои
и
денес
се
меѓу
од
најзначајните
во
јапонската
архитектура.