Осмиот
филмски
фестивал
за
млади
„Џифони
Македонија“
преку
кој
ученици
од
земјава
и
12
други
земји
ќе
одржат
креативни
работилници,
едукативни
содржини,
детски
и
младински
филмови
ќе
биде
отворен
вечер
од
19
часот
во
Кинотеката
со
проекција
на
италијанскиот
филм
„Мојот
брат
брка
диносауруси“.

Фестивалот
ќе
трае
до
30
септември,
ќе
учествуваат
300
деца,
а
најголемиот
дел
од
програмата
ќе
се
одвива
онлајн
преку
платформата
youth.mk“.

Според
извршниот
директор
на
„Џифони
Македонија“,
Дарко
Башевски,
овој
фестивал
веќе
осум
години
е
место
каде
што
се
презентираат
актуелните
филмови
за
деца
и
млади,
но
и
место
за
дискусија
за
проблемите
на
младите,
средби
со
познати
личности
и
место
за
дружење
на
младите
од
целиот
град,
од
целата
земја
и
од
десетина
до
12
земји
од
Европа
секоја
година.

Новата
дигитална
младинска
платформа
youth.mk
преку
која
ќе
се
одржува
Фестивалот
е
создадена
благодарение
на
поддршката
на
мисијата
ОБСЕ
во
Скопје,
и
е
наменета
на
младите
љубители
на
филмска
уметност.

Платформата
ќе
биде
и
место
каде
што
ќе
се
објавуваат
аудио-визуелни
креации,
прилози,
туторијали
на
младите
македонски
и
странски
автори.
Истата
ќе
им
овозможи
на
учесниците
директно
да
се
вклучуваат
во
работилниците
и
другите
онлајн
настани
и
да
имаат
интерактивни
средби
со
гостите.

-Околу
300
ученици
година
од
соновно
и
средно
образование,
на
возраст
од
11
до
19
години
од
земјава
и
од
12
други
земји
ќе
се
дружат
преку
оваа
платформа
на
која
ќе
се
презентира
богатата
понуда
на
филмови.
На
фестивалот
ќе
бидат
прикажани
16
играни
филмови
и
35
кратки
филмови
кои
ќе
се
натпреваруваат
во
три
категории
за
играни
филмови
и
4
категории
за
кратки
филмови,
рече
Башевски.

Темата
на
„Џифони
Македонија
2020“
е
Земја
(Earth)
како
дел
од
тригодишниот
циклус
посветен
на
животната
средина.

Фестивалот
е
поддржан
од
Агенцијата
за
филм
и
Министерството
за
култура,
Град
Скопје,
партнерот
од
Италија

Џифони
Експириенс,
Министерство
за
култура
и
туризам
на
Италија,
Министерство
за
надворешни
работи
на
Италија
и
Амбасадата
на
Италија
во
Македонија.