Gent
Çajani,
regjisori

i
ri

moshë

Maqedoninë
e
Veriu

solli
publikut
tonë
“Tregimi
Zoologjik”

Edward
Albee
thotë
se
Zoologjikët
e
vërtetë

këtë
botë
jemi
ne,

cilët
sipas
tij,
jetojmë
brenda
një
kafazi
dhe
aspak
nuk
jemi

lirë.
Çajani
është
fituesi
i
parë
nga
rajoni
i
Pollogut
i
një
çmimi

rëndësishëm
si
“Regjisori

i
mirë”,
por,
ky
i
fundit
nuk
është
shumë
i
kënaqur
me
mënyrën
se
si
njerëzit

vendin
tonë
e
perceptojnë
artin,
ai
thotë
se”deri
sa
ne
presim

njerëzit

përparojnë,
unë
lodhem”,
shkruan

Portalb.mk.


ambient

hapur
dhe
me
distancën
e
nevojshme
për
mbrojtje
nga
virusi
korona,
nga
data

22

e
deri


26

shtator
kanë
qenë
natë
teatri

Gostivar,
respektivisht

hapësirat
e
njërit
prej
hoteleve

këtij
qyteti.


natën
e
ditë

Festivalit

Teatrit
“Othello”
u
prezantua

“Tregimi
Zoologjik”


regji
me

Gent
Çajanin
,
kurse
aktorë

kësaj
shfaqje
ishin

Rahim
Ramadani,
Granit
Vela

dhe

Berat
Mahmuti
.
Një
shfaqje
kjo
me
shumë
emocion,

çoi
regjisorin
Çajani
deri

çmimin
e
parë
si
“Best
director”
apo
“Regjisori

i
mirë”.

Shfaqja
“Tregimi
zoologjik”

Nga
bllokimi
i
mjeteve

nevojshme
për
punë
e
deri

frustrim
psikologjik,
kështu
e
shpjegon
Çajani

fjalë

shkurtra
jetën
e
një
artisti

rinj

Maqedoninë
e
Veriut,
ai
thotë
se
me
aq
mundësi
sa
u
jepet,
mundohet
gjithmonë

rris
nivelin
e
intelektit

shoqëri,

sadopak

shpëtojmë
nga
problemet
e
përditshme
dhe

njohim
veten.jesh
artist

Maqedoninë
e
veriut
hasesh
me
probleme

shumta,

nga
bllokimet
e
fondeve
e
gjer

frustrime
psikologjike.

shumicën
e
rasteve
ne
artistët
nënvlerësohemi
nga
profesionet
e
tjera,
por
artin
unë
nuk
do
e
quaja
profesion,
por
do
e
fusja

një
grup
njerëzish

janë

ndryshe
nga
njerëzit
e
tjerë.

Gent
Çajani,
regjisor
i
“Tregimit
Zoologjik”.

Ne
jemi
ata
njerëz

veprojmë
me
ndjenja
e
jo
me
instinkte
kafshërore,
ne
jemi
ata
njerëz

punojmë
dhe
duam

rrisim
nivelin
e
intelektit

shoqëri,

sado
pak

shpëtojmë
nga
problemet
e
përditshme
dhe

njohim
veten
tonë,
e
kështu
ndryshe
do
funksionojmë
duke
u
marrë
me
problemet
sociale
dhe

jemi

realë
ndaj
vetvetes
tonë
dhe

atë
se
çfarë
na
është
falë
si
dhuratë
nga
Zoti
Jetës”
theksoi

Gent
Çajani,
regjisor.

E
për
atë
se
çfarë
do
kishte
dashtë
ai

ishte
ndryshe

kuptimin
e
asaj
se
si
populli
i
RMV-së
e
percepton
artin,
Çajani
thotë
se

ndryshimi

këtë
aspekt
po
shkon
me
hapa
shumë

ngadalta

dhe
për
këtë,
atributin
ja
dedikon
artistëve.

“Deri
sa
presim

vendi
dhe
njerëzit

përparojnë

vendin
tonë,
unë
lodhem.
Lodhem
sepse
ndryshimi
dhe
ëndrrat
janë
shumë
larg
nga
ne,
urrejtja
e
xhelozia
na
ka
kapluar

palcë
dhe
nuk
na
le

përparojmë.
Deri
sot
ka
pasur
shumë
pak
ndryshim
dhe
interesim
për
artin

shoqëri
por
gjithsesi
kemi
ecur
pak
përpara
dhe
atë
falë
neve
artistëve

rinj
nga
Maqedonia”
tha

Gent
Çajani.

Çajani
megjithatë
shprehet
se
kohës

fundit
ka
vërejtur
një
interes
pak


shtuar

qytetarëve
për
teatrin,
ai
shton
se

qoftë
se
një
artist
dëshiron

punoje,
kushtet
e
punës
e
ka
patjetër
ti
krijoje
vetë,
meqenëse
nga
shteti
nuk
ka
përkrahje.

“Tregimi
Zoologjik”

“Kohëve

fundit
shqiptarët

vendin
tonë
kanë
hapur
sytë
dhe
janë


lirë.

kënaqet
shpirti
kur
shoh

rinj
rrugës
për

teatër.

Do
duhet

mësohemi
edhe
me
mendimet
e

tjerëve
se
si
e
shohin
botën.

Kushtet
për
punë
duhet
ti
krijojmë
vet

qoftë
se
duam

punojmë.
Përkrahje
nuk
ka
aq
sa
duhet
nga
shteti
sepse
po

kishte
nuk
do
shkonim
me
kaq
hapa

ngadaltë.
Duhet

thuhet
se
kur
teatri
politizohet
atëherë
arti
është
i
vdekur”
shtoi

Çajani.

Ndryshe,
përveç
çmimit
“Best
director”

Çajani
e
fitoi

festivalin
ndërkombëtar

teatrit
“Othello”,
disa
ditë

herët,
shfaqja
e
tij,

saktë
një
nga
aktorët

luan
rolin
kryesor

“Tregimin
Zoologjik”
Berat
Mahmuti,

festivalin
“AKT
fest”
fitoi
çmimin
“Best
Actor”
apo
“Aktori

i
mirë”.