Komisioni për Sëmundje Infektive lejoi mbajtjen e koncerteve, me protokoll të posaçëm të masave

Komisioni për Sëmundje Infektive ka sjell vendim që të lejohet organizimi i eventeve.  Ministri i Shëndetësisë, Venko Filipçe deklaroi sot se, Komisioni për Sëmundje Infektive ka pranuar propozimin e Shoqatës së muzikantëve dhe të përfaqësueve të shoqatës për organizim të ngjarjeve, të cilët kanë qenë së bashku në mbledhje javën e kaluar dhe kanë sjell protokoll me kontrolle strikte gjatë hyrjes. “Sot është sjell vendim që të lejohet organizimi i ngjarjeve. Kapaciteti të mos jetë i mbushur më shumë se 50 persona në vendin ku organizohet ngjarja dhe biletat të shiten në mënyrë elektronike, që të mos bëhen radhe dhe rrëmuja, ndërsa gjithashtu është e obliguar mbajtja e maskave. Bëhet fjalë për një protokoll të shkëlqyer dhe shoqata ndërmarrin përsipër, që është për lëvdatë, që vet të kontrollojnë zbatimin e masave aty ku organizohet”, deklaroi Filipçe.

Ndërroi jetë mjeshtri i valles popullore Besim Zekthi

Mjeshtri i valles popullore, Besim Zekthi është ndarë sot nga jeta. “Teatri i Operas dhe i Baletit ka njoftuar për vdekjen e Zekthi, i cili ka marrë dhe titullin “Nderi i Kombit”.“artisti i njohur ka humbur betejën me një sëmundje të rëndë në moshën 84-vjeçare”. “LAMTUMIRË BESIM ZEKTHI – “NDERI I KOMBIT” Teatri Kombëtar i Operës, Baletit dhe Ansamblit Popullor, me hidhërim të thellë njofton ndarjen nga jeta të mjeshtrit të valles popullore mbarëshqiptare, “Nderi i Kombit” – Besim Zekthi”. “Artisti humbi betejën me një sëmundje të rëndë, në moshën 84 vjeçare, në shtëpinë e tij në Tiranë, rreth një orë më parë. Teatri Kombëtar i Operës, Baletit dhe Ansamblit Popullor, i shpreh ngushëllimet familjarëve, të afërmve, miqve, bashkëpunëtorëve dhe admiruesve që e duartrokitën gjatë gjithë karrierës së tij mjeshtrin e valles shqiptare, të pazëvendsueshmin, Besim Zekthi”. Për vdekjen e artistit ka reaguar edhe kryeministri i Shqipërisë Edi Rama. “LAMTUMIRË KËRCIMTARIT LEGJENDAR, BESIM ZEKTHI” Gjithashtu edhe Ansambli shtetëror i këngëve dhe valleve popullore shqiptare në R.M.V ka përkujtuar veprën e Zekthit. “Vallëzimi i maestro Besim Zekthit i ngjante një poeme të bukur të inskenuar aq mirë me figurën dhe lëvizjet që mund ti sillte vetëm një mjeshtër i madh si ai”, deklarojnë nga Ansambli.

Qeveria pranoi kërkesën që të ndërtohet shtëpi e re për “Tanec”

Institucioni nacional Ansambli për këngë dhe valle popullore maqedonase “Tanec” do të fitoi shtëpi të re. Me iniciativën e drejtorit të I.N. “Tanec” Martin Vuçiq, në mbledhjen e 72-të të qeverisë e shqyrtoi dhe miratoi kërkesën e paraqitur të institucionit për zgjidhje të re urbanistike-arkitektonike për shtëpi të re të një prej institucioneve më të vjetra në vend, projekt në të cilin udhëheqësit e “Tanec” kanë punuar intensivisht në  periudhën e kaluar pandemike. Qeveria e shqyrtoi kërkesën dhe obligoi Ministrinë e Kulturës që të propozojë  zgjidhje të përshtatshme për problemin me të cilin përballet Ansambli i Institucionit Nacional për këngë dhe valle popullore maqedonase “Tanec”. -Pas shtatë dekadash ekzistence, një nga institucionet më të rëndësishme maqedonase në fushën e kulturës në vendin tonë do të fitoj sallën e vet dhe kushtet e përshtatshme për punë dhe koncerte, të denjë për rëndësinë e tij historike. Kjo është hera e parë që qeveria ka dëgjuar për rolin e rëndësishëm të kushteve adekuate hapësinore në rritjen e përgjithshme dhe zhvillimin e mëtejshëm të këtij ambasadori tonë të madh të pasurisë folklorike maqedonase dhe kulturës maqedonase në përgjithësi, thonë nga “Tanec”.

Prolongohet afati projekt-programeve dhe pritet protokolli në kulturë

Në emisionin ,,Utrinski Brifing” në ,,Sllobodna TV”, mysafir i mëngjesit ishte Afet Jashari, koordinator i programeve në Ministrinë  e Kulturës. Në bisedë me Sasho Ordanovski, Jashari e informoi publikun  se në seancën e 71 të Qeverisë u miratua një Dekret me fuqi ligjore për zbatim të Ligjit të kulturës në kohën e gjendjes së jashtëzakonshme , me qëllim  afatin e miratimit të projekt-programeve vjetore për punë të institucioneve nacionale nga fusha e kulturës për vitin 2021 në vend që të jenë deri në fund të qershorit, të prolongohen deri më 1 gusht të këtij viti. Ky është lajmi i mirë për të gjithë institucionet sepse përfitojmë kohë. Kemi bërë një propozim-protokoll për realizimin e projektit dhe ky protokoll është dërguar në Institutin e Shëndetit Publik. Jemi në pritje të përgjigjes  tha Jashari për ,,Utrinski Brifing”. Lidhur me buxhetin e parashikuar  dhe virusin korona, Jashari theksoi politikën e Ministrisë së Kulturës e cila ka për qëllim përdorimin e të gjitha kapaciteteve  të saj për realizimin e sa ma shumë programeve të miratuara me qëllim që të mundësojë ekzistencë   përdoruesve  që kanë aplikuar në konkurset vjetore dhe me qëllim ti plotësojë nevojat e publikut në këtë gjendje të jashtëzakonshme. ,,Ka pasur thirrje nga Ministria që të gjithë punonjësit e të cilët duan të heqin dorë nga projektet jashtë institucioneve nacionale  të marrin nga 14.500 denarë  por numri që ka hequr dorë nga projekte të tilla është shumë i vogël.  Për këtë arsye kemi zgjatur afatin që këto projekte të mund të realizohen”, thotë Jashari. Në emision u nda edhe informacioni se nga Komisioni për sëmundje infektive pritet një protokoll të rihapen institucionet në kulturë, së pari bibliotekat dhe muzetë, dhe që Ministria e Kulturës i ndjek modelet dhe praktikat botërore në këtë fushë në mënyrë që të aplikojë përvojat pozitive në vendin tonë.

Antikorrupsioni ka hapur rast për punën e drejtorit të Agjencisë për film në RMV

Komisioni për parandalim të korrupsionit ka hapur lëndë për punën e drejtorit të Agjencisë për film, Gorjan Tozija, ka konfirmuar për SDK.mk kryetarja e Komisionit, Biljana Ivanovska. “Një anëtar i Komisionit është duke punuar në lëndën për punën e drejtorit Tozija, por nuk mund të zbuloj më tepër detaje, për shkak se praktika jonë është që secili anëtar ta punon lëndën dhe kur të jetë gati do ta prezantojë para anëtarëve tjerë. Pasdite kemi takim dhe do t’u japim informacione plotësuese”, u përgjigj Ivanovska në pyetjet tona nëse lënda ka të bëjë me pagesën e parakohshme për të gjitha projektet e aprovuara filmike nga Agjencia dhe për atë se çka konkretisht hetohet në këtë lëndë dhe në cilën fazë janë hetimet. Sipas informatave jozyrtare, me këtë lëndë shqyrtohet ligjshmëria e pagesës urgjente të të gjitha projekteve filmike nga ana e Agjencisë për film në mars në fillim të krizës me koronën. E kontestueshme për pjesën më të madhe të projekteve të paguara është se, nga producentët nuk ka as garanci bankare e as dokumentacion për faza të përfunduara paraprake. Në pajtim me Ligjin për veprimtari filmike, producenti filmik para se ta nënshkruan marrëveshjen në afat përkatës duhet të parashtrojë garanci bankare në lartësi prej 25% të shumës së mjeteve të cilat i paguan Agjencia. Me masën të cilën Agjencia e paralajmëroi më 24 mars, për dy ditë pune ka paguar gjithsej 27 projekte filmike, siç ka njoftuar atëherë, “të cilat janë në fazë të avancuar të realizimit, përkatësisht ato të cilat kanë përfunduar apo janë para përfundimit”, “për t’iu ndihmuar punonjësve të pavarur filmik (frilenserëve) dhe shtëpive të produksionit”. “Drejtori i Agjencisë për film, Gorjan Tozija në suaza të kompetencave të tij ka ndërmarrë masa për ndihmë për punonjësit filmik (frilenserë) dhe shtëpitë e produksionit. Pas rekomandimeve të Qeverisë, në marrëveshje me kryetarin e Shoqërisë së punonjësve filmik, Igor Ivanov, ndërsa pas takimit konstruktiv me ministrin për Kulturë, Hysni Ismaili në suaza të autorizimeve të tij ligjore, Agjencia për film, prej mjeteve nga buxheti vjetor, ka bërë pagesë për projektet e nisura filmike të cilat janë në fazë më të thellë të realizimit përkatësisht ato që kanë mbaruar apo janë para përfundimit. Duke e zbatuar këtë masë Agjencia për film për këto dy ditë pune ka paguar gjithsej 27 projekte filmike“, qëndron ndër të tjerat në Komunikatën e Agjencisë nga 24 marsi. Megjithatë, në bazën e të dhënave Financa të hapura të Ministrisë për Financa, shihet që ndër të paguarit ka më tepër projekte që as nuk janë filluar. Sipas bazës së të dhënave, në periudhën mars-maj 2020, ka rreth 50 pagesa me gjithsej përreth një milion euro, për projekte që janë aprovuar në konkurset e Agjencisë nga viti 2014 deri 2019. Pagesat kryesore janë bërë më 17, 20 dhe 24 mars. Masa e Agjencisë për film për pagesë të projekteve filmike është ndryshe prej asaj që ishte publikuar më 30 maj, kur Ministria për Kulturë e bëri publike që paratë të cilat si ndihmë në gjendje të jashtëzakonshme do t’i fitojnë filmprodhuesit do të vijnë nga Fondi për ndihmë dhe përkrahje për ballafaqim me krizën e shkaktuar nga koronavirusi KOVID- 19. Qeveria në seancën e mbajtur më 26 maj miratoi Urdhëresë me fuqi ligjore për përkrahje financiare të punonjësve filmik gjatë gjendjes së jashtëzakonshme, për muaj prill dhe maj me neto shumë mujore prej 14.500 denarë. Për një rast tjetër, kundër Tozijas është parashtruar edhe kallëzim penal në Prokurorinë Themelore Publike, nga producenti Robert Naskov dhe shtëpia e produksionit “Partizans”. Kallëzimi ka të bëjë me filmin nga viti 2016 “Çlirimi i Shkupit”, në regji të Danillo dhe Rade Sherbexhija, ku producenti kryesor me 69 përqind është “Partizans”, ndërsa ko-producentë janë “MP film prodakshën” nga Kroacia dhe “Art films prodakshën AFP” nga Finlanda. Filmi është incizuar në fund të vitit 2014, kurse premiera u mbajt më tetor të vitit 2016. Tozija në atë periudhë ka qenë i angazhuar si bashkëpujnëtor i jashtëm i filmit, mirëpo së bashku me ko-producentin kroat Igor Nolla, pa njohuri të producentit kryesor Naskov, ua kanë shitur të drejtat e filmit distributorëve nga Holanda dhe Italia. Në vitin 2016 “Çlirimi i Shkupit” ishte edhe kandidat për Oskar, nga Maqedonia. Duke e pasur parasysh që Agjencia për film në vitin 2014 e ka përkrahur këtë film me 1.25 milionë euro, Naskov dhe Popovski konsiderojnë që Tozija, i cili u bë drejtor i Agjencisë më gusht të viti 2017, paraprakisht me shitjen e paautorizuar e ka dëmtuar buxhetin me mbi 20.000 euro, pasi pjesë e parave për distribuim duhet të kthehen në Agjencinë.

Poeti korçar Skender Rusi është nderuar me çmimin e parë në manifestimin “Takimet Poetike...

Poezia “Ditë pa mëngjes”, e poeti korçar Skender Rusi, ka marrë vendin e parë në edicionin e 28-të me radhë të manifestimit tradicional kulturor-letrar “Takimet Poetike të Karadakut”,  të organizuar nga Klubi i Shkrimtarëve “Jehona e Karadakut” nga Kumanova, në teren të hapur në amfiteatrin e Gjimnazit “Ismet Jashari” në Likovë, njofton Portalb.mk. Juria në përbërje: Sunaj Raimi, Arben Ibrahimi dhe Selajdin Shabani, vendin e dytë poetit ia ndau poetit kumanovar që jeton dhe vepron në ShBA, Abdurrahman Thaçi, për poezinë “Nga të shkoj”. Ndërsa, në çmimin e tretë u vlerësuan poeti gjilanas Nijazi Ramadani  për poezinë “Amaneti i nanës”, si dhe poeti kumanovar Kreshnik Sopaj për poezinë “Ana ime”. Kryetari i Klubit, Fatos Rushiti, në fjalën e tij u shpreh se nuk janë pak plotë 28 vite që ky klub mbledh shumë poetë anembanë trojeve shqiptare, duke i dhënë tradicionalitet, ndjeshmëri e shije të lartë estetike rrjedhës së këtij manifestimi. “Profesionalizmi, paanshmëria, mikpritja, vlerësimi adekuat, tingujt e pianos dhe kitarës, jehona e poezisë kumanovare ndër krijues të mirëfilltë shqiptarë, dhe jo vetëm, kanë bërë qe ky manifestim të merr vëmendjen e duhur nga vetë institucionet shtetërore në shtetin tonë dhe të përkrahet në vazhdimësi”, u shpreh Rushiti. Rushiti, ndau edhe disa plaketa, në shenjë mirënjohjeje e falënderimi për angazhimin dhe bashkëpunimin e suksesshëm. Manifestimi tradicional “Takimet Poetike të Karadakut”, mbahen për çdo 11 mars për nderë të kujtimit të demonstratave të ’81-shit të studentëve të Universitetit të Prishtinës. Mirëpo, edhe përkundër përgatitjeve me kohë, që ky manifestim të mbahej më 11 mars 2020, u shty për shkak të përkeqësimit të gjendjes epidemiologjike. Manifestimi i përvitshëm “Takimet Poetike të Karadakut” u përkrah financiarisht nga Ministria e Kulturës e Republikës së Maqedonisë së Veriut, dhe pjesërisht edhe nga komunat e Likovës dhe Kumanovës.

Shkupi i bashkëngjitet shënimit të ditës evropiane të muzikës ( EUROPEAN MUSIK DAY)

Shkupi këtë vit do të jetë një nga 12 qytetet që do të shënojë Ditën Evropiane të muzikës (Europian Music Day ) ku do të ritransmetohen online koncerte dhe shfaqje nga një numër i madh të interpretuesve botëror Në 21 qershor të vitit 1982 dita e fillimit të verës – përmes iniciativës së Ministrit të atëhershëm të Kulturës  franceze , Xhek Lang për herë të parë u vendos festimi  Dita e Muzikës, domethënë Festa e Muzikës (“Fête de la Musique”) me qëllim që të ‘’nxjerrë të gjithë muzicientët  në rrugë ‘’. Vitin e ardhshëm, rreth 200.000 muzicient mblidhen dhe i përmbushin rrugët me një shumëllojshmëri të zhanreve të muzikës, duke performuar deri në orët e para të mëngjesit duke festuar këtë ditë evropiane. Kjo festë është falas dhe realizohet nga një numër i madhe i donatorëve  dhe mbështetësve të artit dhe kulturës. Së shpejti Festa e Muzikës bëhet pjesë e konceptit të Vizionit Evropian, dhe kalon përtej kufijve të Francës në të gjithë Evropën  duke bashkuar artistët, organizatorët e ngjarjeve  dhe institucionet kulturore të shoqatës së parë të Rrjetit të Ditës Evropiane të Muzikës. Muzika çdo herë gjen mënyrë për ti frymëzuar njerëzit dhe për tu dhënë atyre forcë të vazhdojnë më tej dhe të marrin përsipër sfida të reja, këtë vit Dita e muzikës do të mbahet në mënyrë virtuale duke bashkuar 12 qytete evropiane ku për herë të parë edhe Shkupin. Mbështetur nga programi Evropian ,,Evropa kreative,, , ngjarja do të mbahet me 21 qershor ( e diel), si një maraton 10 orësh muzikor, duke prezantuar një udhëtim të vërtet muzikor nëpër Evropë. Me koncepte të veta në manifestim bashkëngjiten  edhe qytetet : Berlin, Budapest, Bukuresht, Krakov, Stamboll, Mançester, Milano, Lublanë, lisabon dhe Praga ku  të gjithë ngjarjet muzikore do të transmetohen  në të gjithë botën përmes kanaleve dixhitale dhe profileve të Rrjetit të Asociacioneve të Ditës Evropiane të Muzikës. Përfaqësueses  i jon i kësaj ngjarje është  grupi muzikor Foltin ku performanca e tij është caktuar në ora 20:00. Ngjarja është në mbështetje të Qytetit të Shkupit me realizim teknik të Qendrës Kulturore për të rinj në Shkup dhe në partneritet me Pasvrod Produksion. Kjo është edhe një ngjarje tjetër kulturore ndërkombëtare në të cilën  merr pjesë Qyteti i Shkupit i cili është një konfirmim tjetër i angazhimit të Shkupit për tu bërë një qytet modern evropian, ku vlerat kulturore pozitive do të kultivohen dhe do të ruhen në një nivel të lartë. PROGRAM ZYRTAR

N J O F T I M PËR INSTITUCIONET NACIONALE NË FUSHËN E KULTURËS...

Në pajtim me nenin 70 të Ligjit për kulturë („Gazeta Zyrtare e Republikës së Maqedonisë” numër 31/98, 49/03, 82/05, 24/07, 116/2010, 47/2011, 51/2011, 136/12, 23/13, 187/13, 44/14, 61/15, 154/15, 39/16, 11/18 dhe 11/18), institucionet nacionale në qershor në vitin rrjedhës për vitin e ardhshëm në Ministrinë e Kulturës dërgojnë draft-program vjetor për punën e institucionit. Në draft-programin vjetor janë shprehur mjetet e nevojshme për: aktivitetet e programit, shpenzimet operative të institucionit, rrogat dhe kompensimet tjera të punonjësve dhe të bashkëpunëtorëve të jashtëm të cilët do të angazhohen për ta realizuar programin, shpenzimet materiale dhe shpenzimet për mbajtjen e investimit, sigurimin, përshtatjen dhe furnizimin e pajisjes për institucionin. Draft-programi vjetor përmban projekte me saktësimin e shpenzimeve për dedikime dhe aktivitete. Formularin për draft-programin vjetor dhe formularët për projektet e veçanta sipas veprimtarive të veçanta duhet të merren nga faqja e internetit e Ministrisë së Kulturës (www.kultura.gov.mk), të plotësohen në mënyrë elektronike duke i shkruar të dhënat në vendin e caktuar dhe të verifikohen me vulën e institucionit dhe me nënshkrimin e personit të autorizuar. Për çdo projekt të veçantë plotësohet formular i veçantë i veprimtarisë përkatëse. Në formularët e plotësuar, detyrimisht duhet të bashkëngjiten dokumentet e kërkuara që janë theksuar në secilin formular të veçantë të veprimtarisë përkatëse. Me formularin mund të dërgohen edhe dokumente / materiale tjera për shpjegimin shtesë të projektit për të cilat institucioni vlerëson se është e nevojshme t’i dërgojë. Dokumentet / materialet e dërguara me formularin nuk kthehen. Për të gjitha informatat shtesë lidhur me formularët, mund të drejtoheni në Ministrinë e Kulturës, në departamentin përkatës. Theksojmë se nuk do të shqyrtohen formularët që nuk janë plotësuar tërësisht dhe formularët e pakompletuar – pa dokumentet e bashkëngjitura. MINISTRIA E KULTURËS Обрасци за нацрт – годишната програма на националните установи за 2021 година Обрасци за проекти од областа на визуелните уметности архитектура и дизајнот Обрасци за проекти од областа на драмската дејност – аматеризам Обрасци за издавање ЦД Обрасци за проекти од областа на манифестации и фестивали Обрасци за проекти од областа на музичко – сценската дејност и фолклорот Обрасци за проекти од областа на драмската дејност – продукција на професионална претстава Обрасци за проекти од областа на меѓународна дејност Обрасци за инвестиционо и техничко одржување на објектите и опремата во државна сопственост Обрасци за проект од областа на заштитата на културното наследство национални установи Обрасци за проект од областа на европските интеграгии Обрасци за проект од електронското издаваштво Обрасци за списание Обрасци за публикација

Dëmtimi i Parkut të Apolonisë, Meta: Të nisin hetimet, çdo sulm ndaj trashëgimisë është...

Presidenti i vendit Ilir Meta ka dënuar me forcë shkatërrimin e një prej monumenteve të Parkut Arkeologjik Kombëtar të Apolonisë, transmeton OraNews. Përmes një postimi në Facebook, Meta apelon nisjen e një hetimi të menjëhershëm dhe vënien para përgjegjësive ligjore të autorëve dhe frymëzuesve të tyre. Sipas tij, çdo sulm ndaj trashëgimisë dhe vlerave tona kombëtare, sikundër ndodhi edhe me shembjen e Teatrit Kombëtar, është sulm i drejtpërdrejt ndaj identitetit tonë kombëtar. Postimi i plotë ”Dënoj me forcë aktin barbar, taleban dhe anti-kombëtar të shkatërrimit të një prej monumenteve të Parkut Arkeologjik Kombëtar të Apolonisë, pjesë jashtëzakonisht e rëndësishme e fondit të vyer të trashëgimisë kulturore kombëtare. Thellësisht i tronditur nga kjo ngjarje tepër e rëndë, apeloj me forcë nisjen e një hetimi të menjëhershëm dhe vënien para përgjegjësive ligjore të autorëve dhe frymëzuesve të tyre, të cilët duhet të marrin një dënim shembullor. Çdo sulm ndaj trashëgimisë dhe vlerave tona kombëtare, sikundër ndodhi edhe me shembjen e Teatrit Kombëtar, është sulm i drejtpërdrejt ndaj identitetit tonë kombëtar. Bëj thirrje për nisjen pa zvarritje të projektit të restaurimit dhe forcimin e masave për mbrojtjen e monumenteve të kulturës në të gjithë vendin, që rastet e fundit dëshmojnë se po rrezikohen nga akte barbare që as pushtuesit nuk kanë guxuar t’i bëjnë. Barbaria dhe talebanizmi nuk kanë vend në shoqërinë tonë!”

Ismail Kadare fitues i “Prozart” 2020 në festivalin “Pro-ZA Ballkan”

Çmimi “Prozart”, të cilin Festivali internacional i letërsisë “PRO-ZA Ballkan” ia ndan autorit të shquar për kontributin autorial në zhvillimin e letërsisë së Ballkanit, këtë vit i takoi shkrimtarit të madh shqiptar, Ismail Kadare, për opusin e tij impozant shumëvjeçar romancier dhe eseistik, i cili rregullisht shkakton jehonë të madhe tek kritika evropiane dhe botërore. Për shkak të pamundësisë që festivali të mbahet në terminin e zakonshëm (në fund të majit), laureati e mori çmimin, i cili përbëhet nga statuja dhe pjesa monetare, në shtëpinë e tij në Paris. Organizuesit paralajmërojnë se edicioni i tetë i festivali do të mbahet në vjeshtë, transmeton Portalb.mk. Në arsyetim e këshillit për ndarjen e çmimit “Prozart”, të cilin e përbëjnë, Ermis Llafazanovski – kryetar, Aleksandar Prokopiev dhe Dejan Trajkovski – anëtarë, thuhet se, në krijimtarinë prozaike të Kadaresë ndërthuren e kaluara dhe bashkëkohorja, miti dhe ironia, individualja dhe kolektivja, të bartura në idiomë shumë specifike, karakteristike, stilistike dhe gjuhësore, që e veçojnë veprën e tij në grupin e kolosëve bashkëkohorë botërorë të letërsisë. “I papërmbajtshëm ndaj ndershmërisë së shkrimtarit, por edhe qëndrimit intelektual me kapacitet imagjinar të pashterrshëm, Kadare vazhdimisht gjatë gjysmë shekulli krijimtari i befason njohësit e letërsisë me përpunimin e lartë letrar në tema në të cilat bashkëveprojnë lokalja dhe universalja”, thuhet në vlerësimin e këtij këshilli Nga ana tjetër, Kadare përmes një letre, ka shprehur  falënderim për mirënjohjen, dhe njëherit edhe pikëllim për pamundësinë për ta pranuar çmimin personalisht. “Kuptohet se më paraqet rëndësi të madhe që çmimi ‘Prozart’ e madhështon letërsinë e Ballkanit dhe jam i nderuar që bëj pjesë në shoqërinë e laureatëve të deritanishëm të kësaj mirënjohjeje. Lexuesit e veprave të mia, ndoshta fillimisht më kanë konsideruar shkrimtar shqiptar, dhe kjo është mjaft e arsyeshme. Ata ndoshta më konsiderojnë edhe autor i cili hulumton ngjarje të caktuara të historisë të cilat nuk janë të rëndësishme vetëm për rajonin ballkanik, si Shekspirin, tragjedinë greke, Luftën e Dytë Botërore, aferën Pasternak. Mund të shtoj se letërsia e Ballkanit është letërsi globale sepse aq shumë autorë ballkanikë, duke më përfshirë edhe mua, lexohen me përkthim. Aq më tepër, çështjet tona rajonale janë çështje globale, ku për shembull, përfundon Evropa? Nuk bëhet fjalë për çështje, në të cilën letërsia e Ballkanit apo cila do tjetër, mund të përgjigjet me definicion, por është çështje në të cilën letërsia dhe historia u treguan fascinante. Shpresoj se lexuesit do ta shfrytëzojnë mundësinë të zhyten në letërsi në këto momente të pakëndshme, ka shkruar mes tjerash në letrën e tij Kadare. Kadare është autor i shumë librave të njohura ndërkombëtarisht, mes të cilave “Gjenerali i ushtrisë së vdekur”, “Kështjella”, “Ura me tri harqe”, “Piramida”, “Trashëgimtari”.  Festivali internacional letrar “PRO-ZA Ballkan” edhe këtë vit do të realizohet me ndihmën e Delegacionit të BE-së në Shkup, Ministrisë së Kulturës, Qytetit të Shkupit dhe Institutit “Junuis Emre” nga Shkupi.

Треба да Прочитате

Моментална Температура

Skopje
few clouds
21 ° C
21 °
21 °
68 %
0.6kmh
20 %
Thu
35 °
Fri
35 °
Sat
31 °
Sun
26 °
Mon
27 °