Pandemia
ka
bërë

shumë
aktivitete
kulturore

ndërpriten
dhe

pezullohen.
Por,
dy
festivalet
e
filmave

Kosovë,
ai
i
filmit
dokumentar
DokuFest
dhe
festivali
i
filmit

animuar
AniBar
sivjet
do
t’i
qëndrojnë
publikut

tyre
afër
nëpërmes
platformave
online.

Festivali
i
filmit
dokumentar DokuFest sivjet

edicionin
e
tij

19-të
po
mbahet
për
herë

parë
online.
Ky
festival
nisi

7
gusht
dhe
do

zgjasë
deri

25
gusht.

Drejtori
i
DokuFest,
Veton
Nurkollari,
tha
për
Radion
Evropa
e
Lirë
se
kalimi
i
komplet
një
festivali

sferën
virtuale
për

ishte
një
“eksperiment
i
çuditshëm”.

“Është
edhe
sfidë
edhe
një
eksperiment
i
çuditshëm,

ta
çojmë
komplet
një
festival

sferën
virtuale.
Sado

jam
me
njëfarë
nostalgjie
për
edicionet
e
kaluara

festivalit
ashtu
siç
jemi
mësuar.

anën
tjetër,
jam


njëjtin
moment
edhe
i
ekzaltuar

shoh
se
çka

fakt
do

sjellë
ky
ndryshim
i
madh,
kalimi

sferën
virtuale,”
u
shpreh
Nurkollari,
transmeton

REL
.

Por,
sipas
Nurkollarit
kalimi

sferën
virtuale
kishte
edhe
përparësitë
e
tij
për
shkak
se
ueb-faqja


cilin
njerëzit
mund

shikojnë
filmat,
do

jetë
e
qasshme
jo
vetëm

Kosovë,
por
edhe

Shqipëri,
Maqedoni

Veriut
dhe

Mal

Zi.

“Sado

na
ka
tingëlluar
krejt

fillim
si
një
pengesë
e
madhe,

anën
tjetër
kemi
vërejtur
edhe
disa
përparësi.
Kështu


vend
se
si
jemi
mësuar
me
shumë
njerëz

vijnë

Prizren,
tash

fakt
do

jemi

shtirë
jo
vetëm

Kosovë,
jo
vetëm

Prizren,
por
edhe

Shqipëri
edhe
një
pjesë

Ballkanit,
kështu

potencialisht
i
kemi
me
siguri
10
milionë
njerëz

mund

qasen

filma,
panele,
debate,
pjesës

muzikës
virtuale
dhe
krejt
asaj

e
kemi
përgatitur,”
thotë
ndër

tjera
Nurkollari.

Gjithashtu
edhe
festivali
i
filmit

animuar
AniBar,
i
cili
mbahet

qytetin
e
Pejës,
sivjet

edicionin
e
tij

11-të
do

mbahet
përmes
platformës

krijuar
online.
Drejtori
i
këtij
festivali,
Vullnet
Sanaja,
thotë
për
Radion
Evropa
e
Lirë
se
sfida


cilën
kanë
hasur
ekipi
i
këtij
festivali,
ishte
adoptimi

kalimin
e
një
festivali

tërë

formatin
virtual.

“Fillimisht,
vështirësitë
ishin


pranojmë
faktin

jemi
duke
shkuar
online,
deri
vonë
ashtu
e
kemi
pasur
problem

realisht
jemi
duke
e
bërë
online
dhe
nuk
jemi
duke
e
bërë
(festivalin)
si
çdo
vit
tjetër,
pasi

gjithçka
ishte
e
pasigurt

këto
rrethana
dhe
kjo
po
mendoj

pak
ishte
vështirësi,”
thotë
Sanaja.

“Është
një
ndryshim
i
punës,
nëse

herët
kemi
ndërtuar
kinema
tash
jemi
duke
ndërtuar
ueb-faqen,
nëse

herët
kemi
komunikuar
live
me
publikun
tonë,
tash
jemi
duke
komunikuar
përmes
chat-it”.


dyja
festivalet
kanë
krijuar
platformat
e
tyre
online


cilat
shikuesit
mund

bëjnë
përzgjedhin
filmat
e
tyre

preferuar
për
t’i
shikuar.

platformën
e
festivalit DokuFest do

jenë
150
filma
gjithsej

dispozicion
për
publikun,
disa
nga
ta
do

jenë
me
pagesë
prej
2
eurosh.

Edhe

platformën
online

festivalit

filmit

animuar, AniBar shikuesve
do
t’u
ofrohen
rreth
150
filma,
nga

cilët
filmat
për
fëmijë
do

jenë
pa
pagesë,
ndërsa
filmat

janë

garë
dhe
ato

metrazhit

gjatë
do

jenë
me
pagesë
prej
2
eurosh.

Disa
festivale

mbarë
botën,
do

mbahen
online
e
disa

tjerë
do

jenë
kombinim

mes
shfaqjes

filmave
online
dhe
shfaqjes

filmave
nëpër
kinema

hapura,
me
kufizime

ruajtjes

distancës.

Festivali
i
filmit

Sarajevë,
i
cili
do

nisë

14
korrik,
nuk
do

ndryshojë
format
dhe
do

mbahet
me
kufizime

ruajtjes

distancës.