“E vështira” dhe “Nusja”, vallet pa të cilat nuk mund të imagjinohet asnjë koncert brenda dhe jashtë vendit të Ansamblit të Këngëve dhe Valleve Popullore “Tanec”, si dhe tetë valle të tjera antologjike janë pjesë e monografisë “Qëndro në hap”, e cila doli së fundmi. Libri u promovua në koncertin e Vitit të Ri në “Tanec” dhe kremtimin e 70-vjetorit, ndërsa mund ta blini në libraritë “Literatura.mk” të botuesit Ars Lamina.

Në libër, përveç tekstit të autorit të etnomuzikologut Kiril Todevski që u kushtohet dhjetë koreografive antologjike të repertorit të “Tanecit” (koreografitë “E vështira”, “Nusja”, “Komit”, “Mbledhja”, “Draçevkë”, “Osogovkë”, “Ujaret”, “Tresenicë”, “Ritmi i vallëzimeve” dhe “Dasma”), janë lëvizur dhe të gjitha notografitë e ekspozitave koreografike janë bërë nga muzikologu Marko Kolovski.

“Vallet janë antologjike në shumë aspekte. Janë krijuar në periudhën ndërmjet viteve 1949 dhe 1968, dhe e kanë dhënë testin e kohës. Ato janë krijuar nga korifetë e artit dhe kulturës maqedonase si: Dojçin Matevski, Gligor Vasilev-Gile, Jonçe Hristovski, Trajko Prokopiev, Gjorgji Dimçevski, Atanas Kollarovski.