Me
koncert

titulluar
“Perlat
vokale


gjurmët
e
Ana
Lipsha”,
kushtuar
primadonës
sonë

operas
Ana
Lipsha
Tofoviq,

interpretuar
nga
solistët
Marija
Jeliq

soprano,
Dario
Di
Vietri

tenor,
Ivan
Tomashev

bas
dhe
Amanda
Stojoviq

mezosoprano

shoqërimin
e
pianos

Milivoe
Veliq,
dje

Teatrin
Antik

Ohër
u
hap
solemnisht
edicioni
i
60-të
jubilar
i
këtij
viti
i
manifestimit


njohur
muzikor
skenik

vend

Festivali 
“Vera
e
Ohrit”.

Publiku,
mysafirët
dhe
artistët
i
përshëndeti
Ministri
i
Kulturës
Hysni
Ismaili,
i
cili
nënvizoi
se
festivali
“Vera
e
Ohrit”
sot
është
shumë

tepër
sesa
pritjet
e
themeluesve

tij
60
vjet

parë,
por
edhe
ëndrrat
e
tyre
për
një
festival

do

jetë
një
emblemë
artistike
e
Maqedonisë

Veriut

arenën
botërore
artistike.

Festivali
“Vera
e
Ohrit”,
i
cili
këtë
vit
shënon
jubileun


rëndësishëm
dhe
madhështorë,
nuk
matet

nga
vitet
e
edicioneve

tij,
por
matet
nga
sukseset
artistike

sjell
çdo
vit.
Festivali
me
kalimin
e
viteve
është
rritur
nga
entuziazmi
dhe
dashuria
e
shumë
njerëzve

mund

mos
jenë
me
ne
sonte,
por
me
përkushtimin
e
tyre
ata
i
kanë
mundësuar


mbijetojë
për

shumë
se
gjysmë
shekulli
dhe

krijojë
artistë

do

dëshironte
çdo
skenë
botërore
“,
tha
Ministri
Ismaili.

Festivalin
e
shpalli

hapur
organizatori
i
manifestimit
Presidenti
i
vendit,
Stevo
Pendarovski,
i
cili
dërgoi
urime
për
ekzistencën
gjashtë
dekadëshe


cilën,
siç
theksoi
ai,
“artist

njohur
maqedonas,
evropianë
dhe
botërorë
na
nderuan me
performancën
e
vet

përkryer,
këtu

Ohër”.

“Dhe
prej
këndej
e
kanë
promovuar
kulturën
maqedonase
dhe,

përgjithësi,
vlerat
e
popullit
dhe
shtetit
tonë.
Kjo
arritje
është
meritë
e
punonjësve

kulturë
dhe
mbështetësve

kulturës

cilët
me
mundin
dhe
përkushtimin
e
vet
e
vendosën
vetveten

misionin
e
këtij
festivali”,
tha
Presidenti.

Edicioni
i
festivalit
jubilar
për
herë

parë

nga
viti
1961
mbahet
jashtë
kohës

zakonshme,
dhe
do

zgjasë
nga
4
deri

30
gusht
me
respektim

rreptë

protokolleve
për
mbrojtje
kundër
përhapjes

Covid-19.
Gjatë
ditëve

festivalit

skenat
e
hapura

Teatrit
antik,
Dollni
Saraj,
Paratempulli
i
“Shën
Sofisë”,
do

interpretojnë
rreth
300
artistë
nga
19
vende,
si
dhe
një
numër
i
madh
artistësh
vendas.
Programi
muzikor
i
“Verës

Ohrit”
këtë
vit
përmban
26
koncerte,
dy
prej

cilave
janë

off-program.

festival
do

performojnë
muzikantë

njohur
nga
Rusia,
SHBA-ja,
Spanja,
Turqia,
Kosova,
Italia,
Shqipëria,
Gjermania,
Franca,
Republika
Çeke,
si
dhe
artistë
nga
skena
e
muzikës
vendase.
Pjesa
dramatike
e
programit
do

ofrojë
përsëri
krijime
teatrale
nga
shtëpitë
e
teatrit
vendas.
Ekzistenca
gjashtë
dekadëshe
dhe
rruga
e
suksesshme
nga
koncert
një
natësh
deri
te
manifestimi
me
arritje

lartë
artistike
botërore,
Festivali
“Vera
e
Ohrit”
do

shënohet
dhe
me
promovimin
e
monografisë
“Historia
e
Festivalit”.