Çmimi
“Prozart”,

cilin
Festivali
internacional
i
letërsisë
“PRO-ZA
Ballkan”
ia
ndan
autorit

shquar
për
kontributin
autorial

zhvillimin
e
letërsisë

Ballkanit,
këtë
vit
i
takoi
shkrimtarit

madh
shqiptar,
Ismail
Kadare,
për
opusin
e
tij
impozant
shumëvjeçar
romancier
dhe
eseistik,
i
cili
rregullisht
shkakton
jehonë

madhe
tek
kritika
evropiane
dhe
botërore.

Për
shkak

pamundësisë

festivali

mbahet

terminin
e
zakonshëm
(në
fund

majit),
laureati
e
mori
çmimin,
i
cili
përbëhet
nga
statuja
dhe
pjesa
monetare,

shtëpinë
e
tij

Paris.
Organizuesit
paralajmërojnë
se
edicioni
i
tetë
i
festivali
do

mbahet

vjeshtë,
transmeton

Portalb.mk.


arsyetim
e
këshillit
për
ndarjen
e

çmimit
“Prozart”
,

cilin
e
përbëjnë,

Ermis
Llafazanovski


kryetar,

Aleksandar
Prokopiev

dhe

Dejan
Trajkovski


anëtarë,
thuhet
se,

krijimtarinë
prozaike

Kadaresë
ndërthuren
e
kaluara
dhe
bashkëkohorja,
miti
dhe
ironia,
individualja
dhe
kolektivja,

bartura

idiomë
shumë
specifike,
karakteristike,
stilistike
dhe
gjuhësore,

e
veçojnë
veprën
e
tij

grupin
e
kolosëve
bashkëkohorë
botërorë

letërsisë.

“I
papërmbajtshëm
ndaj
ndershmërisë

shkrimtarit,
por
edhe
qëndrimit
intelektual
me
kapacitet
imagjinar

pashterrshëm,
Kadare
vazhdimisht
gjatë
gjysmë
shekulli
krijimtari
i
befason
njohësit
e
letërsisë
me
përpunimin
e
lartë
letrar

tema


cilat
bashkëveprojnë
lokalja
dhe
universalja”,
thuhet

vlerësimin
e
këtij
këshilli

Nga
ana
tjetër,

Kadare

përmes
një
letre,
ka
shprehur 
falënderim
për
mirënjohjen,
dhe
njëherit
edhe
pikëllim
për
pamundësinë
për
ta
pranuar
çmimin
personalisht.

“Kuptohet
se

paraqet
rëndësi

madhe

çmimi
‘Prozart’
e
madhështon
letërsinë
e
Ballkanit
dhe
jam
i
nderuar

bëj
pjesë

shoqërinë
e
laureatëve

deritanishëm

kësaj
mirënjohjeje.
Lexuesit
e
veprave

mia,
ndoshta
fillimisht

kanë
konsideruar
shkrimtar
shqiptar,
dhe
kjo
është
mjaft
e
arsyeshme.
Ata
ndoshta

konsiderojnë
edhe
autor
i
cili
hulumton
ngjarje

caktuara

historisë

cilat
nuk
janë

rëndësishme
vetëm
për
rajonin
ballkanik,
si
Shekspirin,
tragjedinë
greke,
Luftën
e
Dytë
Botërore,
aferën
Pasternak.
Mund

shtoj
se
letërsia
e
Ballkanit
është
letërsi
globale
sepse
aq
shumë
autorë
ballkanikë,
duke

përfshirë
edhe
mua,
lexohen
me
përkthim.
Aq

tepër,
çështjet
tona
rajonale
janë
çështje
globale,
ku
për
shembull,
përfundon
Evropa?
Nuk
bëhet
fjalë
për
çështje,


cilën
letërsia
e
Ballkanit
apo
cila
do
tjetër,
mund

përgjigjet
me
definicion,
por
është
çështje


cilën
letërsia
dhe
historia
u
treguan
fascinante.
Shpresoj
se
lexuesit
do
ta
shfrytëzojnë
mundësinë

zhyten

letërsi

këto
momente

pakëndshme,
ka
shkruar
mes
tjerash

letrën
e
tij
Kadare.

Kadare
është
autor
i
shumë
librave

njohura
ndërkombëtarisht,
mes

cilave

“Gjenerali
i
ushtrisë

vdekur”,
“Kështjella”,
“Ura
me
tri
harqe”,
“Piramida”,
“Trashëgimtari”. 

Festivali
internacional
letrar

“PRO-ZA
Ballkan”

edhe
këtë
vit
do

realizohet
me
ndihmën
e
Delegacionit

BE-së

Shkup,
Ministrisë

Kulturës,
Qytetit

Shkupit
dhe
Institutit
“Junuis
Emre”
nga
Shkupi.