skenën
e
Teatrit
antik

4
gusht
me
koncertin
e
titulluar
si
“Perlat
vokale


gjurmët
e
Ana
Lipsha
“të
interpretuar
nga
solistët
e
famshëm
botëror,
Marija
Jeliq

soprano,
Dario
Di
Vietri

tenor,
Ivan
Tomashev

bas
dhe
Amanda
Stojoviq

mezosoprano
e
shoqëruar

piano
nga
Milivoe
Veliq
do

fillojë
edicionin
e
60-të
jubilar
Festivali
Vera
e
Ohrit,
i
cili
do
t’i
kushtohet
themelueses

festivalit,
primadona
e
operës
Ana
Lipsha
Tofoviq.

Edicioni
jubilar
i
60-të
i
këtij
viti
i
muzikës
dhe
ngjarjes
sonë

prestigjioze,
Festivalit
Vera
e
Ohrit,
do

mbahet

rrethana
krejtësisht

ndryshme,
jashtë
kohës

zakonshme,
me
respektim

rreptë

protokolleve
për
mbrojtje
kundër
përhapjes

koronavirusit.


skenat
e
hapura,
Teatri
antik,
Dolni
Saraj,
Paratempulli
Shën
Sofia,
si
dhe
Kisha
e
Shën
Sofisë
nga
4
deri

30
gusht
do

interpretojnë
rreth
300
artistë
nga
19
shtete,
Serbia,
Italia,
Kroacia,
Britania
e
Madhe,
Turqia,
Franca,
Rusia,
Greqia,
Gjermania,
ShBA,
Bosnja
dhe
Hercegovina,
Polonia,
Sllovenia,
Kosova,
Republika
Çeke,
Shqipëria
dhe
një
numër
artistësh
nga
Republika
e
Maqedonisë

Veriut.

Programi
jubilar
i
këtij
viti
do

përmbajë
26
koncerte,
dy
prej

cilave
janë

off-program.
Audienca
do

ketë
mundësinë

dëgjojë
vepra
nga


hershmet
barok,
përmes
klasikëve,
romantizmit,
impresionizmit,
deri
tek
autorët
bashkëkohorë

botës,
si
dhe
vepra
nga
krijimtaria
klasike
maqedonase.


skenën
e
festivalit
do

performojnë
emra

njohur
si
pianistet
Natalija
Trul
nga
Rusia,
Kemal
Gekiq

SHBA,
Fukio
Saksofon
Quartet
nga
Spanja,
Duo
Ulixhan
nga
Turqia,
kitaristi
kosovar
Petrit
Çeku,
flaut
Massimo
Merceli

Itali,
mezosopranoja
Vikena
Kamenica
dhe
Merita
Rexha
Tershana
nga
Shqipëria,
Cologne
String
Sextet
nga
Gjermania,
Arian
Bake
oboe
Francë,
Duo
Solips,
një
ngjarje
e
pazakontë
është
koncerti
për
katër
piano
dhe
orkestër

vijnë
nga
Republika
Çeke,
nga
skena
maqedonase
Marija
Gjoshevska,
ansambli
i
korit
Pro
Ars
me
maestro
Sasho
Tatarçevski,
Gordana
Josifova
Nedelkovska
etj.
pastaj
Shkupi,
Teatri
i
Vallëzimi
me
Risima
Risimikin,
mbrëmjen
e
operës
gala
nën
drejtimin
e
dirigjentes
Bisera
Çadlovska
si
dhe
ansambli

baletit
femëror
nga
OBN,
mbrëmja
e
Rinisë
Muzikore
me
orkestrën
kamertale
“Sasha
Nikolovski
Gjumar”
mbrëmje
me
muzikë
nga
kompozitor
maqedonas
Tome
Mançev
(ku
do

performojnë 
Vesna
Angjelovska,
Maja
Shutevska,
Ljubisha
Kirovski,
Marjan
Miloshevski,
Goran
Naçevski,
Elena
Atanasovski,
 Antonie
Veskovski)
dhe
shumë
emra

tjerë
ekskluzivë
artistikë.

Programi
i
dramës
fillon
një
ditë
pas
hapjes
solemne,
dhe
do

ofrojë
krijime
teatrore
nga
shtëpitë
teatrore
vendase.

program
janë
shfaqjet
“Motrat
Prozorov”
bazuar

motivet
e
“Tre
motrave”
nga
Çehov
projekt
bashkautorë
i
Sasho
Dimoskit
dhe
Vasil
Zafirçev

interpretuar

Teatrin
“Jordan
Haxhi
Konstantinov
Xhinot”
Veles,
Teatri
Drama
sjell
shfaqjen
“Terapia
e
mrekullueshme”
me
tekst
nga
Daniel
Glatauer
me
regji

Dimçe
Nikolovskit,
“Njeriu,
bisha
dhe
virtyti”
nga
Luixhi
Pirandello,
me
regji
të 
Egon
Savin
teatri
i
Komedisë,
premierën
e
“Kolonel
Zogu”
nga
Hristo
Bojçev,
me
regji
nga
Andrej
Cvetanovski
,
interpretuar

IN
Teatri
i
Gostivarit,
shfaqje
për
fëmijë

Teatrin
për
Fëmijë
dhe

Rinj
“Jovançe
dhe
Marika”
nga
Vëllezërit
 Grim,
me
regji

Davor
Dragojeviq.
Festivali
do

mbyllet
solemnisht
me
shfaqjen
“Zoti
i
Masakrës”
nga
Jasmina
Reza
me
regji
nga
Bilge
Emin

IN
Teatrin
Turk,
Shkupi
i
cili
këtë
vit
feston
70
vjetorin
e
tij.