Parapremierë e shfaqjes “Xhelatët” në IN Teatri Kombëtar i Maqedonisë e caktuar të martën, 24 shtator, njëri nga regjisorët më të rëndësishëm aktual evropian, Javor Gërdev, është në dispozicion për mediet dhe publikun, kështu që në një atmosferë të ngrohtë të përgatitjeve mori pjesë zëvendësministri i Kulturës, Vlladimir Llazovski.

Në takim me drejtoreshën dhe producenten ekzekutive të TKM-së, Simona Ugrinovska, dhe me regjisorin Gërdev, u ndanë përvojat e tyre të punës në Teatrin Kombëtar të Maqedonisë së Veriut, dhe me numrin e madh të profesionistëve që marrin pjesë në krijimin e premierës së parë vjeshtore në TKM.

I kënaqur nga kastingu, nga procesi i punës që për Gërdevin është komponenti bazë i teatrit, si dhe i kushteve të produksionit, Gërdev ngriti një shfaqje me shenjë +18, pasi, siç tha, merret me tekstin e autorit britanik-irlandez, Martin Mekdona, i njohur me humorin e tij të ashpër të zi. Shfaqja është dënimi me vdekje, i cili pothuajse në të gjitha vendet evropiane është hequr nga sistemi penal, por është një temë, që sipas Gërdevit, gjerësisht është përhapur për shkak të trendit konservator në politikën botërore.

Me shfaqjen “Xhelatët”, Javor Gërdev e shkruan regjinë e tij të parë në Maqedoninë e Veriut në numrin mbresëlënës prej rreth 40 regjish në Bullgari dhe Evropë.