Sheshin
qendror

Shkupit,
pikërisht

vendin
ku
110
vjet

parë
kishte
lindur
Gonxhe
Bojaxhiu,
shenjtorja
e
ardhshme,
Shën
Tereza,
sot
u
shënua
ditëlindja
e
saj
me
një
sërë
aktivitetesh,
nën
organizimin
e
ITSHKSH-së,
bashkë
me
shoqata
e
institucione

tjera.
Me
këtë
rast
u
përurua
pllaka
përkujtimore

tre
gjuhë,
ku
vend
meritor
gjeti
edhe
gjuha
amtare
e
Gonxhe
Bojaxhiut.

“Është
bërë
arsye
kjo
pllakë

ne

mblidhemi
kështu
tok
dhe

dëshmojmë
se

gjithë
ne
e
respektojmë
njësoj
veprën
e
Nënës
Terezë.


vërtetë,
kjo
pllakë
ka
qenë
këtu
edhe

parë,
por
shndërrimi
i
saj

pllakë

e
respekton
edhe
gjuhën
amtare

Gonxhes,
por
edhe
ngritja
e
saj

pllakë

flet
për
respektin

gëzon
ajo
nga
qytetarët
e
saj,
për
neve
është
festë
e
veçantë
dhe
unë
jam
jashtëzakonisht
i
kënaqur

kisha
mundësi

jem
ndër
nismëtarët
e
ripërtëritjes

kësaj
pllake”,
theksoi
drejtori
i
Institutit,

Skender
Asani.

Asani

tej
u
përqendrua

çështjen
e
përkujdesjes
institucionale
për
figurën
e
Nënës
Terezë,
transmeton

MIA
.

“Deri

themelimin
e
Departamentit
për
Nënën
Terezë

Institutin
tonë
kujdesi
për
figurën
e
Nënës
Terezë
jo

ka
munguar,
por
ka
qenë

shumë
simbolik
dhe
evokues,

përmasa

tepër
ceremoniale.
Ndërkaq
tash,
me
themelimin
e
këtij
departamenti,
personaliteti
i
Nënës
Terezë
ka
edhe
një
përkujdesje
shkencore,


mënyrë
studioze
do
ta
ndriçojë
figurën
e
saj,
do
t’i
pasurojë
informacionet
për

dhe
gjithnjë
do
ta
begatojë
personalitetin
e
madh

Nënës
Terezë

mjedisin
tonë,

sigurisht
do

reflektojë
edhe
përtej
kufijve
tanë”,
u
shpreh
Asani.

Kryetari
i
Kuvendit
republikan,

Talat

Xhaferi,
me
këtë
rast,
përgëzoi
organizatorët
e
këtij
eventi,
gjegjësisht,
Departamentin
e
Trashëgimisë

Gonxhe
Bojaxhiut
pranë
Institutit

Trashëgimisë 
Shpirtërore
e
Kulturore

Shqiptarëve
dhe
Shoqatën
Qytetare
“Shkupjanja
Nënë
Tereza”,

me
përkushtimin
dhe
seriozitetin


madh
vazhdojnë

kultivojnë
respektin
për
veprën
e
saj,
vazhdojnë

mbajnë
gjallë
frymën
e
punës

saj

palodhshme
dhe
e
mbjellin

gjeneratat
e
ardhshme
ndjenjën
e
njëjtë

humanizmit,
solidaritetit,
vetësakrifikimit
dhe
qetësisë
shpirtërore

e
jep
bërja
e
një
vepre

mirë,
shtrirja
e
dorës

ndihmës
dhe
hapja
e
krahëve
për

përqafuar
një
qenie
tjetër
njerëzore,
e
njohur
apo
e
huaj.


pas
u
promovua
libri
me
titull
simbolik
“Nga
Gonxhe
Bojaxhiu
deri
te
Nëna
Terezë”,
ku
sipas
recensentit

Emin
Azemi,

përveçse
përvijohet
jeta
e
saj
nga
Shkupi
i
Gonxhes
deri

Kalkutën
e
Shën
Terezës,
ai
do

jetë
edhe
një
sagë
për
familjet
katolike
shqiptare

Shkupit.


këtë
aktivitet
morën
pjesë
deputetë,
ministra,
ambasadorë
dhe
aktivistë

shumë

shoqërisë
civile,

cilët
nderuar
jetën
dhe
veprën
e
Nënë
Terezës.